Dag 4135 – Sergei Prokofiev – The Tale of the Stone Flower

Bij mijn lief in de hal hangt exact dezelfde foto als bij mij vroeger op mijn puberkamer. Een zwartwit foto van een stel leunend tegen een auto, met als titel The Outsiders. We kochten hem beide ooit in Amsterdam, zij op de vrijmarkt met Koninginnedag, ik bij de Expo in de Kalverstraat. Mijn exemplaar is ergens eind jaren negentig verdwenen, vermoedelijk bij het oud papier of iets dergelijks.

De naam Antony Crickmay heb ik al die jaren wel zien staan maar is nooit tot mij doorgedrongen. “Het zal de fotograaf wel zijn.” En dat is het ook. De Engelse Crickmay overleed in 2020 op 83 jarige leeftijd en was behalve modefotograaf ook portretfotograaf, hij portretteerde drie generaties van het Engelse koninklijk huis, en bovenal een balletfotograaf. De Kirov ballet uitvoering van Prokofiev’s The Tale of the Stone Flower was in 1961 de eerste productie die hij fotografeerde en die foto’s lanceerden zijn carrière.

Het Victoria & Albert museum in Londen heeft een grote collectie van zijn werken. Het lijkt mij een goed idee als één van de Nederlandse fotomusea die eens gaan lenen en tentoonstellen want Crickmay is wel een beetje vergeten fotograaf. Zelfs op Wikipedia ontbreekt hij, als een echte Outsider.

YouTube: Prologue: The Mistress of the Copper Mountain, audioclip

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.