Dag 3034 – The Dandy Warhols – Nietzsche

Als je dan voor straf een week thuis zit moet je er maar wat van maken. Dus las ik Ik ben dynamiet, het leven van Nietzsche uit. Een goeie biografie maar ik kan niet zeggen dat ik de filosofie van Nietzsche nu echt begrijp. Maar goed, dat deed ene A. Hitler ook niet maar dat belemmerde hem er niet van gebruik te maken van Nietzsche’s woorden.

Nietzsche was de filosoof van misschien, veel vragen, weinig antwoorden. Daar moet je zelf naar op zoek. Vanwege zijn vele hoofdpijn en slechtziendheid schreef hij in korte aforismen (“Het is mijn ambitie in tien zinnen te zeggen wat ieder ander in een heel boek zegt – wat ieder ander in een heel boek niet zegt”) die vaak in nog kortere fragmenten in de populaire cultuur beland zijn.

God is dood; maar gezien de aard van de mens zullen er misschien nog millennia lang grotten zijn waarin zijn schaduw wordt getoond. – En wij – wij moeten ook nog zijn schaduw overmeesteren!

Hoe weinig is er nodig voor geluk! De klank van een doedelzak. – Zonder muziek zou het leven een dwaling zijn. Duitsers stellen zich zelfs God zingend voor.

Wat me niet ombrengt, maakt me sterker.

Die laatste is zo kort dat die niet ingekort hoefde te worden om er een prima hiphop track van te maken. Maar of Kanye nu echt Nietzsche gelezen laat staan begrepen heeft?

En ‘Without music life would be a mistake‘ zou eigenlijk als ‘Ohne musik wäre das leben ein irrtum’ moeten worden gequoot.

YouTube: Nietzsche, audioclip

Eén reactie

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.