Dag 2594 – The Cardigans – Rise & Shine

Deze bijdrage verscheen ook op Ondergewaardeerde Liedjes in het kader van de (lead)zangeres battle.

Eigenlijk was het helemaal niet de bedoeling dat Nina Persson de stem en het gezicht van The Cardigans zou worden. Gitarist Peter Svensson en bassist Magnus Sveningsson kwamen beide uit de metal scene toen ze de band begonnen. Er werd een demo opgenomen, en alleen op een van de laatste liedjes, Rise & Shine, verzorgde Persson de vocalen. Alle andere liedjes op de demo werden door Svensson gezongen. Maar de A&R manager was enthousiast, Rise & Shine verscheen op de EP The World According To…, de reacties van het publiek waren positief en Persson werd de definitieve leadzanger.

Voor het debuutalbum Emmerdale werd het nummer opnieuw opgenomen en als eerste single van het album uitgebracht. In Zweden werd het een hit, daar buiten wist de band nog geen potten te breken.

Het tweede album Life verscheen een jaar later en was hun eerste internationale release. De Zweedse versie telt elf nieuwe nummers, de internationale versie bevat dertien nummers, waarvan er vijf afkomstig zijn van het debuut Emmerdale. Een van die vijf, Rise & Shine, werd voor dit album opnieuw opgenomen en wederom als single uitgebracht, inclusief een nieuwe video.

YouTube: Rise & Shine, 1994 videoclip

YouTube: Rise & Shine, 1995 videoclip

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.