Dag 2524 – Tina Turner & Robert Cray – 634-5789

Deze bijdrage verscheen ook op Ondergewaardeerde Liedjes in het kader van de Numerieke battle.

Wie kent er tegenwoordig nog een telefoonnummer uit zijn hoofd? Ja, 112 weten de meeste mensen wel, en 0900-8844 is misschien ook nog wel bekend, maar verder? Vroeger wist ik tientalen nummers uit mijn hoofd. Mijn ouders, mijn vrienden, een enkele oom en tante, mijn werk, de huisarts. Het vergeten begon met de mobiele telefoon, die onthoudt alles voor je. Zelfs mijn eigen mobiele nummer moet ik nu vaak opzoeken.

Een van de weinige telefoonnummers die ik dan nog wel uit mijn hoofd ken is 634-5789. Natuurlijk, het is een heel gemakkelijk nummer om te onthouden, maar daar staat tegenover dat het een onzinnummer is. Het is geen nummer wat je even kunt bellen en dan iemand aan de lijn kan krijgen.

Eddie Floyd en Steve Cropper schreven een liedje met het telefoonnummer als titel, met als ondertitel Soulsville, U.S.A. Wilson Pickett was de eerste die het opnam, daarna volgde Otis Redding, Ry Cooder, Johnny van Zant, Trace Atkins en Bruce Springsteen. En Tina Turner, die het nummer in 1986 opnam samen met Robert Cray voor de HBO special Break Every Rule. Een audio opname daarvan verscheen op haar album Tina In Europe en later ook als single. Het is in die hoedanigheid dat ik het nummer leerde kennen, al was ik toen meer geïnteresseerd in de bijdrage van Robert Cray dan in de verrichtingen van Tina Turner.

Voor de film Blues Brothers 2000 namen Eddie Floyd en Wilson Pickett het liedje opnieuw op. Ze spelen in de film de eigenaren van Ed’s Love Exchange. Het telefoonnummer er van? 1-900-634-5789. En die 900 verwijst dan weer naar sekslijnen, die in Nederland ooit begonnen met 06 voordat dat netnummer het exclusieve domein voor mobiele telefoonnummers werd. En zo is dit stukje weer rond.

YouTube: 634-5789, fragment Break Every Rule

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.