Dag 2496 – Bee Gees – Odessa (City on the Black Sea)

De bijdrage verscheen ook op Ondergewaardeerde Liedjes in het kader van de Bee Gees battle.

Een ondergewaardeerd liedje van de Bee Gees, ga er maar aan staan. Ik heb een zwak voor hun disconummers, maar die zijn nu niet bepaald ondergewaardeerd. En dat wat wel ondergewaardeerd is mag je gerust zwak noemen.

Uiteindelijk valt de keuze op het album Odessa uit 1969. Een conceptalbum over een fictief gezonken schip. Uitgevoerd als dubbel album en oorspronkelijk uitgevoerd in een rode velours hoes met in gouddraad geborduurde titel. De oorspronkelijke titel van het album luidde An American Opera, daarna werd de titel veranderd in Masterpiece om dus uiteindelijk in Odessa te veranderen. In alles pretentieus met de hoofdletter P.

Odessa (City on the Black Sea) is het openingsnummer. Ook hier de pretenties. Zeven en een halve minuut duurt het nummer. Maurice Gibb speelt flamenco gitaar, Robin Gibb zingt alsof hij Placido Domingo zelf is, er zit een cello solo in en de hele boel is zwaar georkestreerd.

Het album werd bij uitbrengen geen succes. Pas met hun eerste disco succes in 1975 met Jive Talkin’ komt er weer interesse voor hun oudere werk en verschijnt Odessa opnieuw, ditmaal als enkel album. Tegenwoordig staat het album in de lijst 1001 Albums You Must Hear Before You Die, en verscheen er in 2009 een deluxe heruitgave op cd met allerlei bonusmateriaal. Helemaal ondergewaardeerd is het album dus ook weer niet.

YouTube: Odessa (City on the Black Sea), originele opname met hoes

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.