Dag 2328 – Material – Memories

Deze bijdrage verscheen ook op Ondergewaardeerde Liedjes in het kader van de Artist You Love To Hate battle.

Ze heeft een stem als een sirene op de eerste maandag van de maand, en nee, dat is geen compliment. Haar cover van Dolly Parton’s I Will Always Love You is misschien wel het slechtste, meest overbodige nummer ooit. Uit mezelf zal ik dan ook nooit naar Whitney Houston luisteren. Dat ik haar zo af en toe in een winkel hoor is al erg genoeg.

Tijdens de sample battle een paar maanden geleden schreef ik over Herbie Hancock. Eigenlijk had ik toen over het nummer Rockit willen schrijven maar daar bleek geen sample in te zitten. Wel werd het nummer gesampled door Janet Jackson in het nummer So Excited. Maar lezend over het ontstaan van Rockit kwam ik uit bij de no-wave band Material, die het album Future Shock van Hancock geproduceerd hebben.

De band, opgericht in 1978, viel in 1982 zo’n beetje uit elkaar en alleen bassist Bill Laswell en toetsenist Michael Beinhorn bleven over. Met een handvol gastmuzikanten werd het album One Down opgenomen. Een van die gastmuzikanten is Whitney Houston, die op deze plaat haar debuut als lead zangeres maakt.

Memories heet het nummer. Een cover. Het origineel werd geschreven door Hugh Hopper en gezongen door Robert Wyatt en opgenomen onder de naam The Wilde Flowers. De versie van Material heeft behalve Whitney Houston ook saxofonist Archie Shepp. Het geheel klinkt als een heerlijke jazz ballad, en als ik er naar luister bekruipt het gevoel dat het eeuwig zonde is dat miss Houston vervolgens zulke slechte liedjes is gaan maken.

YouTube: Memories,originele opname met hoes

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.