Dag 1880 – Body Count – Cop Killer

Deze bijdrage verscheen ook op Ondergewaardeerde Liedjes in het kader van de jaren 90 battle.

Mijn eerste gedachte toen ik een oude foto van Steel Prophet tegenkwam was “De wonderlijke carrière van Ruud Gullit”. Maar nee, het is Vince Dennis. Je ziet het niet veel in de metal wereld, zwarte muzikanten. Zelfs black metal is een blanke aangelegenheid. En speelt er dan een keer een gekleurde medemens mee op een metalplaat, zoals Vince Dennis bij Steel Prophet, dan hoor je dat er niet aan af. Er zit niet ineens veel meer swing in of zo.

steel-prophet

Nee, dan die andere band waar Vince Dennis bas in speelt, Body Count. De metal band van rapper/acteur Ice T. Nog iemand met een wonderlijke carrière. Van original gangsta via Cop Killer naar politie detective in Law & Order: Special Victims Unit.

Maar Cop Killer dus. Een aanklacht tegen politiegeweld. Alleen zodanig onhandig geformuleerd dat politie en politici er mee aan de haal gingen wat er uiteindelijk toe zou leiden dat het nummer verwijderd werd van het debuut album van Body Count. In plaats van een discussie over politiegeweld werd het een discussie over vrijheid van meningsuiting. Vijfentwintig jaar later roept de zwarte gemeenschap Black Lives Matter in het kader van politiegeweld tegen zwarten, en is de boodschap van Ice T en consorten misschien wel actueler dan ooit.

En voor wie op zoek is naar Ruud Gullit in de onderstaande videoclip, het is die kale met de zonnebril op.

YouTube: Cop Killer, live at Pinkpop 2015

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s