Dag 1162 – Public Enemy – Bring The Noise

Liedjes met een verhaal, dag 3. Eigenlijk heb ik dit nummer al een keer geplaatst, al betrof dat dan de remake met Anthrax. Maar dit nummer past nu eenmaal het best bij dit verhaal.

Vroeger, in mijn jeugd, hoorde je niet van moslims of over de islam (heel soms hoorde je wel eens over Mohammedanen). Niet in het beschaafde Amstelveen west. Mijn Portugese vriendje kwam het dichtst bij een kleurling en iedereen geloofde in God. Tot eind jaren ’80. Met de eerste neger in de klas verscheen ook de hiphop en Public Enemy was een van de grote namen. En via Public Enemy hoorde ik ook voor het eerst over de islam.

Cause a brother like me said, “Well
Farrakhan’s a prophet and I think you ought to listen to
What he can say to you, what you wanna do is follow for now”

Farrakhan is Louis Farrakhan, leider van de Nation Of Islam. Niet geheel onomstreden want geregeld beschuldigd van antisemitisme, homofobie en discriminatie van blanken.

Dankzij Public Enemy hoorde blanke middenklas kinderen over de islam, lazen er over, stonden er misschien zelfs wel voor open. Nu stemmen die kinderen van toen PVV en staat de islam vrijwel gelijk aan terreur. Het voelt als verlies, dat muziek die verschillende culturen niet voorgoed nader tot elkaar heeft weten te brengen.

“Make a miracle, D, pump the lyrical”

YouTube: Bring The Noise, videoclip

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s